ingyenes webstatisztika


 Dr. Young: Az avokádóról (1. rész)

Az avokádó gazdag tápanyagokban: A, B-komplex, C, E, H, K vitaminokat és folsavat tartalmaz. Megtalálhatók benne a savközömbösítő ásványi anyagok: magnézium, réz, vas, kalcium, kálium és más nyomelemek. Tartalmazza a legfontosabb aminosavakat - összesen 18 aminosavat -, továbbá 7 zsírsavat, többek között az Omega 3-at és 6-ot. Ráadásul több fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej.

Az avokádó víztartalma 70-80 százalék. Ennek a magas víztartalomnak köszönhetően az avokádó nagyszerűen hidratál. A savasító cukor alapú energiatermelés helyett lúgosító energiaforrás.

avokádóEgyszerre tartalmaz zsírsavakat és fehérjéket, méghozzá a legkönnyebben emészthetőeket.
Az avokádóban lévő fehérjék mintegy 63 százaléka egyszeresen telítetlen, és csak 17 százaléka telített. Mindkét fehérjetípus kiváló energiaforrást jelent a szervezet számára. Jobbat, mint a glükóz (szőlőcukor) és a közönséges fehérje. Az avokádóban található fehérjék 20 százaléka többszörösen telítetlen, amelyek a sejtképződésben töltenek be fontos szerepet.

A Kaliforniai Avokadó Bizottság 1999. májusi tanulmányában tudományos bizonyítékra bukkant. E szerint a magas tápértékű avokádó 76 mg béta szitoszterint tartalmaz minden 100 grammjában. A béta szitoszterin egy növényi szterin, ami természetes formájában fordul elő az avokadóban. Bizonyos szterinek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a belekben. Így alacsonyabb lesz a vér koleszterinszintje. Az állatkísérletek kimutatták, hogy a fitoszterin (növényi eredetű szterin) megakadályozza a tumorok növekedését, főleg a prosztatarákét. Ez a 76 mg négyszer nagyobb mennyiséget jelent annál a fehérjemennyiségnél, amit más gyümölcsök, úgymint a banán, alma, sárgadinnye, szőlő, szilva, cseresznye elfogyasztásával kapunk. Az avokádóban nincs olyan cukor, ami megnövelné a vér glükóz- és savtartalmát. Kétszer annyi béta szitoszterin található benne, mint a kukoricában, a zöld szójababban és az olajbogyóban.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet 1992-es felmérése kimutatta, hogy az avokádóban háromszor annyi glutation (aminosav vegyület) van, mint a banánban, almában, sárgadinnyében, szőlőben, szilvában és a cseresznyében. A glutation 3 aminosavból épül fel. Jótékony hatása, hogy semlegesíti azokat a savakat, melyek, károsítják a sejteket az öregedés során, illetve felelősek a szívbetegség és a rák kialakulásáért. Számos tanulmány kimutatta, hogy a glutation alkalmas a rák különböző típusainak megelőzésére, többek között a száj- és garatrák megelőzésére. Alkalmas még a szívbetegségek elkerülésére is.

Dr. David Heber a Los Angeles-i Egyetem (UCLA) Táplálkozási Központjának igazgatója a következőket mondta: „Az avokádó kiváló glutation és fitoszterin forrás. Jó példája a változatos növény-alapú étrendnek. Olyan tápanyagok vannak benne, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Javítja az általános egészségi állapotot, megakadályozza a krónikus betegségek kialakulását". 
Dr. Heber kutatásai szerint az avokádó tartalmaz egy lutein nevű biokémiai anyagot is. Ez egy olyan karotinoid, ami segíthet megelőzni a rák különböző formáit, például a prosztatarák ellen is hatásos. A luteint egyébként nemrég fedezték fel az avokádóban, illetve zöld színű zöldségfélékben. Az UCLA laboratóriumi vizsgálatai szerint a lutein mintegy 25 százalékkal csökkenti a prosztatarák sejtjeinek növekedését. Ehhez képest a paradicsomban található likopin csak 20 százalékkal. Ha pedig kombinálják a luteint és likopint, akkor 32 százalékkal csökken a rákos sejtnövekedés. Tehát kombinálva hatékonyabbak az említett ráktípus megelőzésében, mint külön-külön. „Úgy tűnik, hogy a lutein-likopin páros megnöveli a prosztatarák gyógyításának hatékonyságát. A lutein és likopin sejten belüli, molekuláris kölcsönhatásainak feltérképezésére további kutatások szükségesek" - mondta Dr. Heber.

Dr. Robert O. YoungSitemap
Keresőguru.hu