ingyenes webstatisztika


 Dr. Young: Az avokádóról (2. rész)

A kutatások segíthetnek alátámasztani azt, hogy miért is ajánlatos az avokádó és paradicsom reggeli elfogyasztása. Régebben úgy tudtuk, hogy csak a zöld színű zöldségek tartalmaznak luteint, úgymint a petrezselyem, zeller és a spenót. Ma már azt is tudjuk, hogy az avokádó is tartalmaz luteint. Ha összehasonlítjuk az avokádót a 20 leggyakrabban fogyasztott gyümölccsel, akkor azt látjuk, hogy az avokádó a legjobb lutein forrás. A lutein az avokádóban található a legnagyobb mennyiségben. A legújabb kutatások szerint a lutein szembetegségek ellen is jól véd. Megelőzi például a hályog, illetve a vakság fő okának a kialakulását.

A Los Angeles-i Egyetem (UCLA) új kutatásai szerint az avokádóban kétszer annyi E-vitamin található, mint ahogyan azt korábban vélték. Ezzel az avokádó az anyagcserés, illetve az emésztés során keletkező savak leghatékonyabb ellenszere. Az E-vitamin az öregedési folyamatot is lelassítja, védelmet nyújt a szívbetegségek ellen, valamint a rák közönséges formái ellen. Semlegesíti az anyagcserés savakat, amelyek megrongálják a sejteket. Dr. Herber szerint elfogadott, hogy az avokádó kitűnő forrása az egyszeres telítetlen zsírsavaknak, viszont antioxidáns és biokémiai tulajdonsága már kevésbé elismert. A gyümölcsökben, zöldségekben természetes formájukban előforduló tápanyagok hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, a betegségek megelőzéséhez.

Az UNCL Központban (Mi ez?) Dr. Herber és 35 másik tudós kifejlesztett egy olyan étrendet, ami naponta minimum ötször, maximum tizenegyszer jelent különböző gyümölcs- és zöldségbevitelt; természetesen ebben az étrendben szerepel az avokádó is. A kutatások világszerte igazolják, hogy a gyümölcsök, zöldségek nagy mennyiségű bevitele hozzájárul az egészségesebb élethez.

Az avokádó 14 ásványi anyagot tartalmaz, amelyek a szervezetben funkciószabályozást végeznek, illetve biztosítják a fejlődést. Vas- és réztartalma is figyelemreméltó. Ezek az ásványi anyagok a vörösvérsejt-képződésben segédkeznek, illetve megakadályozzák a vérszegénység kialakulását. Káliumban is gazdag, a banánnál több káliumot tartalmaz. Továbbá ionizált (elektromosan aktív) nátrium is van benne, ami lúgos reakciót eredményez, szemben a savasító cukorral. Az avokádóban nincs keményítő, cukor is csak kevés. Épp ezért nem mérgezi a vért cukorsavval. Nagy mennyiségben tartalmaz egészséges zsírsavakat, amelyek átalakításával a szervezet energiához jut. Ezek a zsírsavak a sejthártyaépítésben is elengedhetetlenek. Nagyszerű fehérjeforrás, az avokádó 10-15 százaléka fehérje.

A fent kifejtettekre tekintettel az avokádó az egyik legfontosabb étel. Kiegyensúlyozza a szervezet endokrin (belső elválasztású mirigyek) rendszerét, energia háztartását. Változatos vitamin-, ásványi anyag- és zsírsavforrás. Fogyasztásával élvezhetjük a glutation, lutein és likopin védelmét.

Minden nap egy avokádó, az orvost távol tartja!

Dr. Robert O. YoungSitemap
Keresőguru.hu