ingyenes webstatisztika


 AZ ÉTELEK KOMBINÁLÁSÁNAK ALAPVETŐ SZABÁLYAI

Táplálkozásunk során el kell választani egymástól az állati fehérjét (már ha fogyasztunk ilyet egyáltalán) és a keményítőt. A cukrokat (azaz a gyümölcsöket) is minden más ételtől külön kell fogyasztani.

Miután teljesen elsajátítja valaki a lúgosító táplálkozást, tehát nem eszik állati eredetű ételt és cukrokat (a gyümölcsök többségét), akkor az ételek kombinálása már nem okoz gondot.

Viszont míg valaki nem a lúgosító étrend szerint, hanem hagyományos módon táplálkozik, be kell tartania a következő szabályokat:

1. szabály.
Az alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldségek (vagy gyümölcsök) mindennel kombinálhatók. Fogyaszthatók együtt fehérjével, keményítővel, hidegen sajtolt olajokkal és más zöldségekkel.

(a magas cukor vagy keményítő tartalmú ételek mindig jobban savasítanak. Ld savasító lúgosító ételek táblázata a kezdőoldalon.)

2. szabály.
A magas keményítőtartalmú zöldségeket más zöldségekkel (alacsony szénhidrát tartalmú zöldségekkel)vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel célszerű fogyasztani. De ne fogyasszuk állati fehérjével, gyümölccsel vagy olajjal. Példaként: ha kenyeret vagy tésztát, téli tököt vagy burgonyát eszünk, akkor zöldségekkel tálaljuk, és ne hallal. Húst, tojást, tejterméket célszerűen nem fogyasztunk.

3. szabály.
Ha eszünk állati fehérjét, akkor zöldségekkel vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel együtt tegyük. Ne fogyasszunk együtt állati fehérjét keményítővel, savakkal vagy olajokkal. 
A növényi fehérjék minden alacsony cukor- és magas víztartalmú zöldséggel és gyümölccsel, valamint olajokkal is kombinálhatók. 
Ha halat eszünk, azt zöldséggel tálaljuk, és ne rizzsel. A paella (hal és rizs) kerülendő; ehelyett a halat párolt zöldséggel, vagy salátával kínáljuk.

4. szabály.
A magas cukortartalmú gyümölcsöket mindig önállóan fogyasszuk - ha egyáltalán eszünk ilyet. Semmiképp ne együnk gyümölcsöt együtt fehérjével, keményítővel, zöldségekkel, illetve olajjal. Az a cél, hogy egyáltalán ne együnk gyümölcsöt - kivéve a citromot, a lime-ot, a nyers paradicsomot, az avokádót, a piros, zöld, sárga és narancsszínű paprikát, és a nem túl édes grapefruitot.

5. szabály.
Az (egészséges) olajokat zöldségekkel és alacsony cukortartalmú gyümölcsökkel (paradicsom, avokádó, piros, zöld, sárga és narancsszínű paprika, citrom és lime) lehet együtt enni. Kombinálhatóak keményítővel is (de ennek mennyiségét a 20 százalékos határ alá kell szorítani). Ne együk az egészséges olajokat együtt állati zsírokkal vagy fehérjékkel. Az olajos magvakat, a dióféléket és az avokádót - ezek kiváló, egészséges zsírforrások - kombinálhatjuk növényi és állati fehérjével, keményítővel, de még magas cukortartalmú gyümölcsökkel is. Ne keverje a halat olajjal vagy vajjal - inkább alkalmazzon citromlevet, csípős zöldséges mártást vagy fűszereket.

[Forrás: Dr. Robert O. Young - A pH csoda]Sitemap
Keresőguru.hu