ingyenes webstatisztika


 Dr. Young: Az izmokról és a csontokról

A gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatjuk a számunkra oly nélkülözhetetlen vitaminokat, lúgos ásványi anyagokat és rostokat. Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tanulmányában kifejti, hogya lúgosító növényi étrend segíthet megőrizni az izom tömörségét és a csont sűrűségét mind az idős férfiak, mind az idős nők esetében. A tanulmány elkészítését Bess Dawson-Hughes, orvos és táplálkozási szakértő felügyelte a Bostoni Egyetemen. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban jelent meg.

A tipikus amerikai étrend gazdag fehérjében, gabonafélékben és más savasító ételekben. Az ilyen savasító étrend napi szinten adagolja a savat a szervezetbe. A kutatók szerint az anyagcsere folyamatai során keletkező sav mennyisége lassan, de stabilan növekszik az öregedéssel.

Úgy tűnik, hogy erre a savdózisra a szervezet izompusztítással válaszol. A kutatók kapcsolatot kerestek a testtömeg és a viszonylag magas káliumbevitel, illetve lúgot produkáló gyümölcsök és zöldségek között. Az efféle étrend megakadályozhatja az elsavasodást. Az ételeket lúgosító és savasító ételekre oszthatjuk aszerint, hogy milyen mellékterméket produkálnak a szervezetben. Tehát az ételek nem önmagukban savasak vagy lúgosak. Például a savas szőlő, citrom és lime (zöldcitrom) átalakításával a szervezetben lúgos melléktermékek keletkeznek köszönhetően a magas kálium-bikarbonát tartalmuknak.  

A kutatók 65 éves vagy 65 év feletti, csontritkulásos betegeket (mintegy 400 önként vállalkozó férfi és nő) vizsgáltak, akik egy hároméves vizsgálatsorozaton mentek keresztül. Vizsgálták az önkéntesek fizikumát, megmérték a magasságukat, súlyukat és a testtömegüket a vizsgálati periódus elején, majd 3 év elteltével.

A kísérlet elején megnézték a vizelet káliumtartalmát is, és 18 hónapig figyelték az étkezési szokásaikat. Azon vizsgálati alanyok, akiknek gazdag volt az étrendje lúgosító anyagokban, például káliumban, 3,6 fonttal (1.6 kilóval) több izomtömeg-növekedéssel számolhattak a fele annyi káliumot bevivő társaikkal szemben. A szerzők szerint ez majdnem ellensúlyozza azt a 4,4 fontnyi (2 kilónyi) izomveszteséget, ami egy egészséges 65 éves vagy e feletti nőnél, férfinál amúgy is jelentkezik egy évtized távlatában.

A sarkopenia, vagyis a zsírtömeg növekedése az izomtömeg kárára, sok kellemetlenséget okozhat. Például a meggyengült lábizmok miatt könnyen eleshetünk. Fontos, hogy a jövő kutatásai a lúgosító étrend és az izomtömeg, izomfunkciók összefüggéseire összpontosítsanak.

Dr. Robert O.Young szerint a fehérjében vagy tejtermékekben gazdag étrend tejsavat, húgysavat, illetve salétromsavat eredményez. Ezeket nem tudja teljesen lebontani a szervezet, így a kötőszövetek, izomszövetek és a csontok károsodnak. Dr. Young tanácsa: „Ha meg akarja őrizni izmai, csontjai masszívságát, akkor kerülje a savasító állati fehérjék, tejtermékek, magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását! A sav öregít, az öregedés legjobb ellenszere, ha naponta tizenkétszer lúgosító gyümölcsöket, zöldségeket eszünk".

Dr. Robert O. Young



Sitemap
Keresőguru.hu