ingyenes webstatisztika


 A brokkoliról

Tessék megenni a brokkolit is!brikkoligyerekkel

Ezt tanácsolják a Los Angeles-i Egyetem (UCLA) kutatói, akik szerint a brokkoliban és egyéb keresztes virágú zöldségekben található biokémiai anyag jelentheti a kulcsmegoldást a szervezet lúgos állapotának fenntartására. Erre azért van szükség, mert a szervezet lúgossága az öregedéssel csökken.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology elektronikus kiadásában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a brokkoliban rengeteg szulfo-rafán található, ami sikerrel veszi fel a harcot a sejtet károsító szabadgyökök ellen. Fogyasztásával lúg raktározódik el a sejtekben. Ezek az ún. immunis sejtek aztán sikerrel veszik fel a harcot az anyagcsere során keletkezett savak okozta betegséggel szemben. 
Az anyagcserés savak a test működése során keletkező melléktermékek. A test a táplálékot energiává alakítja, az anyagcsere során pedig sav keletkezik. A sav a szennyezett levegő részecskéivel is bejuthat a szervezetbe.

„Az öregedés mindig is fejtörést okozott az emberiségnek" - mondta Dr. Andre Nel, az említett tanulmány vezető kutatója. Dr. Nel egyébként a nano-orvostudományi tanszék vezetője a David Geffen Orvostudományi Egyetemen, amely a Kalifornia állambeli, Los Angeles-i Egyetem (UCLA) része. Egy UCLA kutatás szerint, ha az öreg szövetek antioxidáns, azaz az öregedés elleni védekező rendszerét megerősítik, akkor az anyagcserés savak immunrendszerre gyakorolt negatív hatásainak nagy része kivédhető lesz. Azonban még tisztázatlan, hogy ez a védelem milyen mértékben van hatással az öregedésre, ezáltal pedig a lúgraktározásra.

Az UCLA csapata idős egereken végzett kísérletek során arra jött rá, hogy a brokkoliban található szulfo-rafán közvetlen bevitelével visszafordítható a sejtek immunfunkciójának hanyatlása. Ugyanerre az eredményre jutottak akkor is, amikor nem az egér testében kezelték a sejtet, hanem kiemelték azt. Mesterséges körülmények között kezelték a sejtet ezzel a vegyülettel, majd visszaültették az egér testébe. „Az egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a szulfo-rafán a fiatal egerek immunrendszerének szintjére emelte az idős egerek védekező rendszerét" - nyilatkozta Hyon-Jeen Kim, a Geffen Egyetem egyik kutatója.

Az ULCA csapata megerősítette, hogy a szulfo-rafán egy Nrf2 nevű proteinnel együtt fejti ki a hatását. Az Nrf2 a szervezet antioxidáns tulajdonságának legfőbb szabályozója. Aktiválja az antioxidánsokat, illetve a különböző öregedést gátló összetevőket. Megfiatalítja a géneket, és elősegíti a lúg tárolását. Hyon-Jeen Kim szerint az Nrf2 aktivitása az öregedéssel együtt csökken, azonban a szulfo-rafánnal helyreállítható az öregedés okozta pusztulás. „Az antioxidánsok nagy hatással vannak az immunfunkcióra" - mondta Dr. Nel.

A brokkoliban található szulfo-rafán a legjobb ellenszer a savak ellen. Mi több, ellenszer az öregedés, ráncok ellen, a kimerültség, különböző gyulladások, keményedés, fekélyesedés ellen, magyarul az egészséges szervezet kulcsa!

Dr. Robert O. YoungSitemap
Keresőguru.hu