ingyenes webstatisztika


 Csontritkulás

Mielőtt a test a savakat kiválasztja, lúgokkal semlegesítenie kell azokat. Ha a táplálékból származó lúgos anyagok mennyisége nem elegendő, a test a tartalékaihoz nyúl, elsősorban a magas kalciumtartalmú csontokhoz. Ennek során veszendőbe megy a csontanyag egy része, és csontritkulás alakul ki. A csontritkulás tehát nem, kopásjelenség, sőt gyakran a gyermekkorig nyúlik vissza az eredete. Az elégtelen gyermekkori kalciumfelvétel nem eredményez optimális csontsűrűséget, így megfelelő tartalékok sem képződhetnek. A zöldségekből származó szervesen kötött kalcium különösen fontos a csontok felépülése szempontjából. A tejből és tejtermékekből az emberi szervezet nehezebben tudja felvenni a kalciumot. A csontokban betöltött szerepén kívül a kalcium más területeken is fontos szerepeket játszik a testben. Szabályozza a szívműködést, az izmok és az idegek ingerület átviteleit és a véralvadást.

Az alkohol, a nikotin, a koffein és a cukor különösen veszélyes kalciumrablók, és mindegyikük savas végterméket képez az anyagcsere során. Az alkohol akadályozza a fehérjeszintézist, amelynek során a csontok rugalmas anyagai képződnek. A csokoládé és a kakaóitalok a bennük lévő nagy mennyiségű oxálsav révén kalciumot vonnak el a csontokból. A kávé a fagylaltok, a pudingok szintén gyorsítják a folyamatot. A cukrozott desszertek táptalajai a Candida gombának, a mely károsítja bélflórát, így a kalcium nem tud megfelelően felszívódni. Mindez még inkább kedvez a csontritkulás kifejlődésének.

A csontritkulás a nőknél gyakran már a változókor beállta előtt megfigyelhető, különösen évekig tartó ösztrogénhiány esetén, bár a legveszélyeztetettebbek a változókort maguk mögött hagyó nők, mert általában az ekkor szükséges napi kalciumbevitelnek csak kis részét veszik magukhoz. Különösen a nők szenvednek gyakori székrekedésben, amely miatt drasztikusan csökken a test kalciumfelvétele. Ilyen esetekben az is hatástalan marad, ha célzottan kalciumot szedünk, mert a belek nem tudják felvenni a kalciumot. A hashajtók szakszerűtlen alkalmazása, és hasonlóképp a gyakori fogyókúrák gyorsítják a csontritkulás folyamatát azáltal, hogy elősegítik fontos ásványi anyagok és nyomelemek kimosódását a szervezetből.

A csontritkulás megelőzése tehát már a gyermekkortól elkezdett lúgosító étkezést és lúgosító életmódot igényel, különös hangsúlyt fektetve a kalcium-tartalmú zöld növények fogyasztására. A már kialakult csontritkulás kezelése elősegíthető lúgosító diétával, amely nem csak a belek működését normalizálja, hanem magában foglalja a test számára életfontosságú szervesen kötött kalcium bevitelét is.Sitemap
Keresőguru.hu