ingyenes webstatisztika


 Dr Young: az emésztésről

A jó emésztés létfontosságú az egészség megőrzéséhez. 

Az emberi testnek hatékony emésztésre és megfelelő kiválasztásra van szüksége a jó közérzet és az energiaszint fenntartásához. És mégis: az emésztési zavaroknál nincs gyakoribb élettani probléma az ember esetében.

Az emésztési zavarok számos betegség és tüneteik kiindulópontjai, mert az emésztési problémák kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának, és az ezek által termelt savas méreganyagok felgyülemlésének.

rossz emésztés elsavasítja a keringő vért. Ráadásul még azt sem lehet mondani, hogy megfelelően tápláljuk a szervezetünket, amennyiben nem emésztjük meg megfelelően az ételt. A megfelelő tápanyagok nélkül pedig nem lehetünk teljesen és tartósan egészségesek.

A visszatérő és krónikus emésztési zavarok önmagukban is halálhoz vezethetnek, mivel fokozatosan bénítják meg a bélműködést. Ezt egészen addig észre sem vesszük, amíg nem jelentkeznek az olyan problémák, mint a Crohn-betegség, az irritábilis bélszindróma, illetve a vastagbélrák.

A gyomor és a vastagbél savassága az elfogyasztott ételek függvényében változik. 
A magas cukor- és fehérjetartalmú ételek erősebben savasítanak. 
A nagy víz- és alacsony cukortartalmú ételek kisebb mértékben savasítanak.

Ahogy az étel bekerül a vékonybélbe, a hasnyálmirigy - ha szükséges - termel lúgos kémhatású anyagokat, amelyek az étellel összekeveredveemelik a pH-t. A szervezetnek tehát megvan a maga módszere arra, hogyan állítsa be a savas vagy lúgos anyagok mennyiségét a megfelelő szintre.

A 8 méteres vékonybél belső felszínét apró kinövések, az ún. bolyhokborítják, amelyek megnövelik a rendelkezésre álló felületet. Ez azt jelenti, hogy az áthaladó étel nagyobb területen érintkezhet bélfallal, és így nagyobb a kapacitás a szervezet számára az értékes anyagok felszívódására. Amikor az áthaladó ételt a bolyhok felfogják, akkor aztvörösvértestekké alakítják át. Ezek a vörösvértestek keringenek a szervezetben, és átalakulnak a szervezet különböző sejtjeivé, így szív-, máj- és agysejtekké.

Tehát a mondás igaz: azzá leszel, amit eszel!

A vékonybél kémhatásának lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy az étel vörösvértestekké alakulhasson át. Ha a bélfalon elszaporodtak a káros mikroorganizmusok, és ragacsos nyálkaréteg borítja be, akkor ezek a létfontosságú sejtek nem tudnak létrejönni. Ilyenkor a szervezet arra kényszerül, hogy saját szöveteiből képezzen vörösvértesteket, a csontokból, izmokból és egyéb területektől eltulajdonítva azokat.

A megfelelő emésztés elérhető, illetve visszaállítható a lúgosító étrendre való áttéréssel, lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztásával és lúgosító életmóddal.

 

[Forrás: Dr. Robert O. Young - A pH csoda]Sitemap
Keresőguru.hu