ingyenes webstatisztika


 Hüvelyesek és Gabonák 

huvelyesek

Ételtársítási szemléletünkben jó tudni, hogy a GABONANEMŰEK (pl. köles, hajdina, barnarizs )és a HÜVELYESEK (pl. bab, borsó, lencse) együttes fogyasztásával, TELJES ÉRTÉKŰ FEHÉRJÉHEZ jutunk.

Azonban a hüvelyeseket és a gabonaféléket csak korlátozott mennyiségben javasolt fogyasztani, mert ezek összetett szénhidrátokban gazdagok. A több mint 50 százaléknyi összetett szénhidrátot tartalmazó étrend kedvező, savas környezetet teremt a mikroorganizmusok elszaporodásához, még akár egy egészséges emésztőrendszerben is.

A legtöbb hüvelyes nagyrészt keményítőből áll: a vesebab, a pinto bab, az adzuki bab, a feketebab, a fehérbab (száraz fehér bab), a csicseriborsó, a felesborsó, a szembab (tehénborsó) és a limabab. Két fajtájuk főként fehérjét tartalmaz, ezért ezeket gyakrabban lehet fogyasztani: ez a szójabab (különösen a friss egész bab, az edamame) és a lencse.

A friss hüvelyeseket (babot és borsót) fogyaszthatjuk. Sajnos az üzletben árultak közül majdnem az összes hüvelyes szárított vagy konzerv. Mindenképpen kerüljük a konzervbabokat, de - ha megkívánjuk néha - használhatunk száraz babot. Megfelelő mértéktartással fogyasztható. Főzés előtt áztassuk be és öblítsük le! Magas keményítőtartalmuk szab határt a felhasználható mennyiségnek. Az a legjobb, ha csíráztatott babféléket eszünk.

 Sitemap
Keresőguru.hu