ingyenes webstatisztika


 Időskori ízületi elváltozások (Arthrosis)

Az elsavasodás következtében létrejövő porcok és csontok ásványi anyag-tartalmának csökkenése degeneratív változásokat okoz. A test természetes állapotában az ízületi fejekben nagy mennyiségű lúgos vegyület található, amelyet savterhelés esetén elvon a szervezet, hogy semlegesítse a savakat. Az ízületi kopást tehát nem a kor vagy a túlterhelés okozza, hanem a test elsavasodása. A lúgos anyagok elvonásának következtében besűrűsödik az ízületi folyadék. A lerakódott kristályokkal együtt ez olyan anyaggá alakul, amely minden mozdulatnál stimulálja a porcot, és fájdalmat okoz. A fájdalom eredményeként a beteg egyre inkább kerül bizonyos mozdulatokat, ez a porc elégtelen vérellátásához vezethet. A testmozgás hiánya, az egyoldalú mozgási szokások, az eldeformálódott csípő kedvez a térd- és csípőízületi megbetegedésekben, és gyorsítja azokat. A túlsúly súlyosbítja az állapotot, mert túlterheli az ízületeket.

A szervezet képes a károsodott ízületi folyadék helyett új kenőanyagot termelni, de ehhez a lúgosító étrend önmagában nem elég, azt ki kell egészíteni természetes kalciumban és foszforban gazdag táplálék fogyasztásával. A kollagén képződéséhez a testnek magnéziumra is szüksége van. Hasonlóan fontos a bőséges C-vitamin bevitel is. A szövetképződéshez szükséges a triptofán nevű aminosav. Ennek bőséges forrása az avokádó, a zöld banán és a mogyoró.

Elengedhetetlen egész életünkben a rendszeres testmozgás, mert csak így biztosíthatjuk az ízületek megfelelő vérellátását.Sitemap
Keresőguru.hu