ingyenes webstatisztika


 Dr. Young: Testünk belső savas esőiről (1. rész)

Tudósok vizsgálták a tengerfenék savasságát, lúgosságát a Földközi-tenger térségében.
A tengerfenék réseiben megbúvó széndioxid (CO2) árulkodik a légköri széndioxid kibocsátás tengeri élővilágra gyakorolt hatásáról.

A széndioxid elsavasítja a tenger vizét. A széndioxiddal teli tengerfenék réseinek közelében megcsappant az élőlények száma. Továbbá olyan ház nélküli csigákra bukkantak, melyeknek csigaházai elporladtak a vízben lévő CO2 következtében. Angol tudósok szerint világszerte hasonló jelenségekkel kell számolni a légkör széndioxid szintjének növekedésével. Az óceánokba kerülő széndioxid globálisan elsavasít minden vizet. Az óceánok vizének elsavasodását egyetlen módon lehet megállítani: a széndioxid kibocsátás csökkentésével.

„A tengervíz elsavasodásánál megállapítottak, hogy ezek a tényezők az emberi szervezetre is igazak. A szervezet elsavasodása pedig rákot, szívbetegséget, cukorbetegséget és más súlyos betegségeket idézhet elő"- állapította meg Dr. Robert O. Young,

„A tengervíz tanulmányozása során bebizonyosodott, hogy az ipari forradalom óta egyre savasabb a víz"- állítja Carol Turley, a Plymouth-i Tengerkutató Laboratórium dolgozója.

A plymouth-i Egyetem kutatója, Jason Hall-Spencer szerint a légkörben található széndioxid-koncentráció már annyira magas, hogy a széndioxid kibocsátás drasztikus csökkentésével sem lehetne megállítani az óceánok elsavasodását. Azt is elmondta a BBC-nek, hogy a tengeri élővilág teljesen átalakul, az élővilág sokszínűsége egyre kevésbé tartható fenn. Ezek a negatív hatások kétségtelenül be fognak következni. Az ember indította el a savasodást, neki is kell megállítania

A korallok a tengervízből kivont kalcium-karbonát segítségével építik fel külső vázukat. A kalcium-karbonátból két ásványt hoznak létre: kalcitot és aragonitot. A puhatestűek is a korallokhoz hasonlóan építik fel házukat. 
Az elsavasodással a víz kalcium-karbonát koncentrációja is csökken. Végül olyan kicsi lesz a mennyisége, hogy a korallvázak és csigaházak képződése, felépítése lehetetlenné válik. 

Az ipari forradalom korában az óceánok a légkörbe jutott CO2 többlet mintegy felét elnyelték, ami egy tizeddel csökkentette a tengervíz pH értékét. A pH érték a savasságot, lúgosságot méri. A legtöbb folyadék pH értéke az 1 (abszolút savas állapot) és a 14 érték között mozog (abszolút lúgos állapot). A 7 pH skála közepén helyezkedik el. A tengervíz eredetileg enyhén lúgos volt 8,2 pH értékkel. Az IPCC (Kormányközi Vitafórum a Klímaváltozásról) előrejelzése szerint a XXI. századra a tengervíz kémhatása 0,14 - 0,35 pH értékkel fog zuhanni. Ez az érték a már eleve meglévő 0,1 tizedes eséshez adódik hozzá. Tehát a most már 8,1 értéken álló pH tovább zuhan majd.

Dr. Hall-Spencer csapata az olasz partokhoz közel vizsgálta a tengerfeneket. Itt a vízben lévő széndioxid buborékok egész kis laboratóriumot jelentenek a tengeri élővilág és a savasodás vizsgálata során. A széndioxiddal teli tengerrések körül a kémhatás akár 7,4 pH értékre is lecsökkent. Azonban már 7,8 és 7,9 körül is tapasztalható volt a negatív hatás. A szomszédos vizekhez képest 30 százalékkal megcsappant az élővilág. A korall teljesen hiányzott, és a kalcium-karbonátot igénylő algafajok helyét olyan fajok vették át, amelyek nem igénylik a kalcium-karbonátot. A csigák házai is hiányoztak. A 7,4 pH értékű zónában pedig egyáltalán nem találtak csigákat

Mindeközben a tengeri fű jól meghízott, hiszen ez a növény kifejezetten igényli a széndioxidot. Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a laboratóriumokban zajló kísérletek, illetve az óceánok ökoszisztémáját modellező szimulációk, jóslatok egy része a való világban zajlik.

 

Dr. Robert O. YoungSitemap
Keresőguru.hu